lauantai 5. marraskuuta 2016

B404. Tervola nimestä vielä, Healthsing

Tulin tässä miettineeksi Iisalmessa asunutta isoäitini ottoäitiä Hanna Tervolaa, jonka tapasin vain kerran, olikohan seitsemän tai kahdeksan vanhana. Hänellä oli ongelmana, että häneltä kysyttiin sairauksista. Mutta näin aikuisena kun muistelen, näitä omia ohjeitani laadittuani, niin ei hän tainnut olla parantamistaitoinen.
Sen sijaan Helsingissä, mistä olen kotoisin, oli ihmisillä omaa parantamisnäkemystä, jota pidettiin terveiden elämäntapojen osaamisen osana. Lieneekö siis pikemminkin nimi Healthsing kuin jokainen Tervola-sukuun avioliiton kautta tullut? Vai lieneekö pääkaupunkiseutulaista osaamista laajemmin? Siellähän toki yritettiin, kaikki yrittivät, vaalia kaikenlaista, mitä pääkaupunkiseudulla kuuluisi, jotta se olisi hyvä pääkaupunki maalle.

7.12.2016  Japaninpystykorvani Vaapukka on viime ajat ollut harrastunut sairaanhoitajatädeistä yms. En oikein tiedä, mistä se niistä saa tietoa, mutta vaikuttaa siltä kuin heillä olisi liian suuri työtaakka, minkä vuoksi ovat mm lihonneet ja menettäneet parantajanlahjojaan. Vaapukka näyttää jossain määrin parantamistaitoiselta, mutta työhönsä urautuneista sairaanhoitajista yms mallia ottaessaan se tuntuu menettävän taitonsa, on kuin nämä olisivat piipussa kuin flunsassa olija tai vastoin omaa parempaa ymmärrystään vielä väsyneenä työhön pakotettu. Pitäisikö siis miettiä heidän kohdallaan uudelleen työn ja vapaa-ajan määrän suhdetta niin, että lopputulos olisi parantamisen kannalta hyvä: esim. työtä vain puolet nykyisestä ja loiput mökkeilyä, liikuntaa, laulua, käsitöitä yms mitä nyt harrastaat mielellään ja mikä tervehenkistä on, elämää terveemmälle tolalle ievää. Niin paranisiatko silloin potilaat nopeammin ja paremmin? Tuota suunnalta kanssa blogini http://workandfreetime.blogspot.fi   Ja oiskohan tuosta kirjoitelmastani apua tähän?
"Hiihtämässä pitkästä aikaa
Kävin tänään hiihtämässä pitkästä aikaa. En ollut saanut aikaiseksi ja niin

ajattelin, että parempi vähän kuin ei ollenkaan. Ja niin hyävnä hetkenä lastasin

sukset sauvoineen olalle ja hiihtosaappaat jalkaan ja läksin viereisen metsikön

luo. Hiihdin sinne tänne lumen peitossa olevien lupiinien ym lomitse jaoli kovin

kaunista ja teki hyvää jaloitella. Edellisestä hiihtokerrasta oli muutama vuosi

aikaa, ja niin kuulostelin liikkeitä: mikä näin vanhempana ja viisaampana olisi

paras tapa liikkua: ei lintassa, ei kireästi vaan lämpöisesti niin kuin hyvää

tekee, välillä vauhtiin innostuen, sitten taas hellittäen, mielitekojani

kuunnellen. Ja kotiin ennen kuin ehdin väsyä ja hiihto muuttua ikävämmäksi tai

kylmä tuntua liikaa. Ulkona lumet suksista ja kotona käperryin viltina lle

kuulostelemaan kehon palautumista kuin saunan jälkeen lämmönsäätelyä, ja niin ehkä

vartin päästä venytellessäni viltin alla tuli kamalan hyvä olo ja olin tyytyväinen,

että tuli lähdettyä ja päätin että toisrtekin olisi kiva, kovin kiva."

Voiko olla, että jos sairaanhoitaja on erityisen sosiaalinen potilaiden kanssa, niin näiden elämänasenne tarttuu. Jos taudin on aiheuttanut se, ettei tule vaalineeksi voimavaroja nykyisin kyllin hyvin yms tervehenkisyyttä, hyvällä tolalla pitävää, ja että toisaalta arjen uoma luo jonkin liian ison painotuksen esim. arvojen tai työmoraalin myötä ja niinjokin prakaa rasituksesta ja siksi sairastuu tai loukkaantuu. iin jos sairaanhoitaja on sosiaalinen ja eksyy samoille uomille samaan näkökulmaan, niin eikö silloin sairastumisalttius tartu, samantapainen tautikin kenties mutta ei pöpöjen myötä vaan siksi, ettei ole sen verran riippumaton, että tarkistanut painotukset ja tottumukset ja yrittäisi oman elämänviisautensa kanssa tervehenkisemmin.

6.5.2017 Noista sairaanhoitajatädeistä vielä. Tämän blogin
kohta 12. sokeritauti
on hyvä monenlaiseen elämäntapojen parannukseen. Usein jos jonkun elämä lähtee rullaamaan hyvin, niin hän näyttää menestyvämmältä ihmistyypiltä, joten sellaisistakin malleista kannattaisi kysellä, että millainen oli lähtötaso ja elämän sujuvuus. Yleensä sellaiset terveiden elämäntapojen ohjeet kai sopivat monelle samassa tilanteessa olevalle, joten kannattaa kokeilla, jos ne kuulostavat yleisellä tasolla olevilta eivätkä henkilökohtaisilta erityisharrastuksilta.

2.10.2017   Ktaselin World Helath Organization'in sivuja ja Suomessa ei näyttänyt olevan toimistoa. Lähettelin malariaohjeeksi sen, että Suomessa paikalliset puulajit auttavat talvella lämmönsäätelyn oppimisessa. Tuli mieleeni, että täällä ainakin olisi terveiden elämäntapojen osaamista, millä ehkäistä tauteja. Voisiko vaikka Helsingissä olla terveisiin elämäntapoihin erikoistunut WHO:n yksikkö? Olisiko se Suomi-kuvalle ja Suomelle jotenkin hyväksi? Ja kai sitä kautta voisi tautejakin yrittää parantaa ja etenkin ehkäistä, esim. tämän blogini taoaan.Ai niin, ja mietin, josko tällaisista ohjeista olisi iloa katastrofialueilla yms, minne ei lääkkeitä yms saada, kun ei näissä mitään erityisempiä tarvikkeita tai hoitoja tarvita.

Kun kirjoitin lämmittelyohjeita ja vuodenaikojen elämisen ohjeita blogiini http://opisuomalaisuus.blogspot.fi , niin syksy ei tuntunut enää niin kylmältä: jokin rasite, mikä ennen tuli siitä, että minulta kai toivottiin tuollaisia ohjeita, kun kerran vuodenajat osasin, niin oli jäänyt pois, vuodenajat leppeämmiksi. Luulen, että sairaanhoidon ym alojen ammattilaisilla voi olla sama ilmiö: jotkut vapaa-ajan ihmiskontaktit toivovat heiltä ohjeita tautien ja vaivojen parantamiseen, mikä lisää heidän omaa sairastelevuuttaan, ja mihin kai auttaisi, jos omalta kotisivulta olisi linkki johonkin sairaille tarkoitettuunohjeesee n, johon voisi sitten lisäillä linkkejä tavallisiin ohjeisiin mutta jotenkin vapaa-ajan tapaan selitettyinä, että miten niitä on mahdollista lukea sairastumatta tai jaksavaisuuden loppumatta. Ja sitten jos joku vielä vaivaisi noilla aiheilla, niin olisi kenties lista "muita sairauksia ja vaivoja", jossa vain linkit johonkin tavalliseenohjeeseen. Mutta jotakin arkista ok vaivaa voisi selittääkin, jos siihen on jokin hyvä kikka tai vanhan kansan viisaus, kuten vaikka flunssa tai tavallinen lasten ei-niin-vakava sairaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti