maanantai 5. syyskuuta 2016

B388. Jaksamattomuus ja hidastuminen vanhemmalla iällä ja vapaat kiehtovat perustekemiset

Olen vasta 45-vuotias ja muuttanut pääkaupunkiseudulta Savonlinnaan, issä naapureista osa vanhuksia, niin että lieneekö tässä elämänrytmin hidastumisessa nelikymppisen tyyliä vai vanhuksilta vaikutetta ja uudelta maalaisemmalta paikkakunnalta?
Nelikymppisenä ihminen katsotaan jo vanhemmistaan aikuistuneeksi niin, ettei enää nojaa näihin ja kysele heiltä mielipidettä avuksi johonkin. Niinpä nelikymppinen on enemmän omilla teillään. Siinä, missä aiemmin vilisti vaputeen, niin nyt tekee muutaman oman perusvalinnan ja yrittää juurtua siihen, missä viihtyisi. Eli karkaavan sijasta on nyt juurtumista opetteleva ja siihen keinoina usein ruoka, kotielämä, kai jutustelu, jo läsnä olevien asioiden diggailu, mikä tietenkin on paljon hitaampaa kuin poisvilistäminen.
Jos pitää asuinseutunsa vetonauloista, niin myös ehkä sen esineistöstä yms ja tavallaan pitää seuraa sen tyypin ihmisille, jotka niitä laativat, ja käsitöit yms tuotteita tekevät kai tekevät tuotteista mukavia osin sillä, että syövät itsensä kylläisiksi, niin tuote ei ole skrääk työmäinen vaan mukavaan elämään sopiva. Ja niin kodin esineistökin ym paikoissa huonekalujen tyyli yms hidastaa, mihin kai auttaisi olla vauhdikkaammin toimelias itse edes osan aikaa ja tehdä hiukan käsitöitäkin, jotta olisi oma vauhdikkaampaan elämään sopiva versio mielessä.
Iän tuoman kokemuksen myötä jotkut päivän askareet muuttuvat helpoiksi niin, että jos on muissa mietteissä, niin ne menevät ohitse lähes huomaamatta, ja niin on koko päivän vähän kuin ei tekisi paljoakaan. Tarttis kai karsia ok tekemisistä noita muita huomionkiinnittäjiä pois ja tehdä vapaamuotoisesti. Esim. että jos menee torille niin ei mieti sitä jutustelun kannalta, kun jutustelu on hidasta, vaan vaikkapa pyöräilyn tai lokkien.
Jos harrastaa taiteita, uskontoa ym vaikeatajuista, niin samaistumisryhmään helposti tulee niitä nuorempia, jotka lukevat noista aiheista, vaikkeivät niitä yhtä hyvin ymmärrä, ja niin tekemisentapa lätistyy. Siksi pitäisi olla laatutietoisempi siitä, millainen ihminen on, niin kuin parikymppisenä omaa paikaa maailmassa etsiessä.

 

2.10.2020   Vaikutteet muilta voivat väsyttää. Montaa nuorempaa väsyttää näiden työ, samoin lääkäreitä ja siaraanhoitajia sekä uutisten johtajien ym työmäärä. Syksyllä ovat hyönteiset väsyneitäja samoin eteläisistä maista tulleet ulkomaalaiset, jotka eivät osaa syksyä. 

Vanhusten hitaus kerkeän tekemisen sijasta väsyttää, etenkin jos pitääs euraa vielä hitaammille. Nuoremmissa k´väsyttävät käsittelemättää jääneet ongelmat kuten vaikka koulupakko, epätavalliset tilanteet, yms.

22.3.2022   Jos vanhemmiten on saamaton ja lättänä kuin kurjoittamissuuntautunut, niin ovatko ajatukset yms mielikyvat silloinnkeinotekoisessa lättänässä sisötilojen tietokoneiden koulutuksen ulkoluvun yms muodossa eivätkä ikiaikaisten perustekemisten osana kuten lapsilla uökona kävyillä ym leikkiessä. 

 

6.7.2022    Kovin monta yritelmää ruotia hidastumisen syitä toisessa blogissani kirjoituksessa http://harmaahapset.blogspot.com/2021/06/ian-myota-heikentyneen-toimintakyvyn.html

23.8.2022   Toimintakyvyn puute voi johtua terveiden elämäntapojen puuttumisesta. Olisi ulkoiltava luonnossa ja syötävä terveellisesti ja juotava niin, ettei ole keho kuiva. Myös sisällä mahdollisdsti olevat muut ihmiset ja eläimet pölypunkkeja myöten olisi saatava harrastumaan ulkoilusta niin että saavat nauttia vihreistä lehdistä ja rsikkaasta ilmasta. 

14.7.2023   Kesällä tulee tropiikin maista, paitsi ihmismatkailijoita, myös hiiriä, hyönteisiä yms, mitkä voivat kenties elää ympäri vuoden jossakin asunnon kolkassa, mutta jotka voivat olla jo vanhoja ja tottuneet aina samoina pysyviin säihin ym elämään tasaisesti samoja reittejä, jolloin niiden vaikute voi jumittaa paikoilleen sekä asunnon muut eläimet että ihmiset, kai etenkin ne, jotka luokittuvat yvtä vanhoiksi, siis kai lähinnä vanhuksiksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti